In the Norwegian Media!

Written by Lindsay Cannon 19 April 2015

Easter Snow Chicken! Easter Snow Chicken!

Twice in the Norwegian media in one week!It caused much amusement with our guests that we were targetted by Norwegian TV, and then by a Norwegian newspaper. Essentially, both media were interested in why we had chosen to spend Easter in Norway. Easy answer - because it is a fabulous place to cross country ski, and the home of the sport.

We spent three weeks with our guests on three different trips, a week centre based at Venabu, then two journeys, the Peer Gynt Trail, and the Trolls Trail. All of these will be featured again in 2016 and dates are already on line for the Peer Gynt and Trolls Trail. They proved hugely popular with our guests this year, and were a joy to guide.

This New Year we will be adding a special week at Venabu, which is a great base for 6 days of cross country skiing. Kick start your New Year with some cross country skiing - fresh mountain air and good exercise followed by perhaps yoga, sauna, or simply cake and coffee! Our hotel arranges a very traditional Norwegian New Year programme on the 31 December, and we can assure you, you will have a brilliant start to 2016. This trip will be on line very soon, and is pitched at our 'beginner plus' level, in other words those of you who have completed our beginners Italian Ski Break, and now wish to take your skiing further with a week in Norway.

The following article about our coffee stop at Vendalen on the Peer Gynt trail will, of course, only be accessible to those of you who speak Norwegian, but nevertheless it amused us to be featured. We had stopped for our lunch at the gorgeous traditional cafe beside the fishing lake at Vendalen, where many Norwegians were enjoying the Easter weekend. The journalist was intrigued to find out why there was a team of non-Norwegian cross country skiers in the area. Doing the Peer Gynt, of course!

If you are Norwegian, maybe you can tell us what the article actually says....

Styrer sjappa på Vendalen
Med barna som salgssjefer og fersk vaffellukt fra bakrommet har vi suksessoppskriften.

HÅKON ODENRUD

Det sier driver av Vendalen kafé, Ståle Nyhus. Sammen med kona Eva, har han og barna Paal(12) og Sivert(10) drevet kafeen i flere år. Helt siden han tok over i 1986 har han tilbragt hver påske der. Ferske vafler, pølser og både kald og varm drikke av mange slag lokker turistene, men også lokale til kafeen kun et steinkast fra Vendalsvatnet.

KUNNE IKKE BLITT BEDRE

En vanlig dag på fjellet i påsken er mildt sagt hektisk. Det kan være så mange som 200 personer innom kaféen. De to sønnene Paal og Sivert er storfornøyde som salgssjefer, men innrømmer at det tidvis kan bli litt mye.

I forgårs fikk vi ikke lov av pappa å gå ut å leke litt engang midt på dagen. Det var så mange folk her, sier Paal og får et mutt og bekreftende nikk fra lillebror Sivert.
Men går greit likevel da, vi kan jo spise litt vafler, sier de. I går spiste jeg vafler for nesten 200 kroner, hvisker Paal mens pappa Ståle er ute i kafeen en liten tur.
Etter stengetid klokken 1700 byr det seg likevel muligheter for å leke ute. Da går gutta opp på Vendalshaugen og fester bindingene på snøbrettet.

På veg ned hopper vi på kulene. Det er kjempeartig, smiler Sivert.

GENERASJONSFORETAK
Ståles besteforeldre var det som startet kafeen. Martha og Martinius Nyhus hadde på 60-tallet ei hytte på Jomfrusto og begynte kafedrift der i det små. Interessen ble større og større og de så seg nødt til å utvide drifta. De kjøpte derfor en stor, tømra driftsbygning fra Steberg og tok med seg stuedelen til Vendalen. I 1971 var drifta i gang for fullt.

Kafeen på Vendalen ligger fryktelig sentralt. 17 kilometer til Gålå, åtte til Fefor og det er heller ikke lange stubben til Kvitfjell. Til disse stedene er det kun mulighet for å gå på ski, noe som gjør området veldig populært, siden vi slipper så mye støy fra bil, sier Ståle.
Det er også ei lita gulrot for ungene å komme fram til kafeen når en familie er ute på skitur, føyer Eva til bak grytene inne på kjøkkenet.
Mens folk kommer inn og ut og en hører det veksles språk fra mange ulike land, forstår en at populariteten har vokst de siste årene.
Det ble kanskje ekstra populært under OL i 1994. Da kom det utrolig mange turister hit, spesielt fra Kvitfjell, sier Ståle.

PÅSKERENN OG PØLSEFEST
Over årene har ting forandret seg. Mens Martha og Martinius drev på 70-tallet kan vi tolke Ståle som at det var lystigere stemning på Vendalen i gamledager. Martha ivra veldig for å ha fester på kafeen. Det ble det naturligvis god stemning av, sier Ståle.
I dag er det påskeskirenn for barn i regi av Søre Lia Hytteforening. Rundt 60 barn deltar på to ulike løyper, den ene på 800 meter og den andre på nærmere to kilometer. Gratis pølser og saft gjør slitne barn blidere etter målgang. På 70-tallet var påskeskirennet for folk i alle aldre. – Da var det langt sterkere dråper som ble servert i løypene, humrer Ståle.

«Vi blir ikke akkurat solbrune i påska».

Ståle Nyhus

INTERNASJONALT BESØK
Folk kommer fra over hele verden for å besøke den koselige og særegne kafeen. Ilana Magder, Alison Smith, Angie McDonald og Lindsay Cannon er fire damer som nyter en kopp kaffe i solveggen på Vendalen. Tre av de fire har reist fra forskjellige land i Europa, men Magder har tatt turen helt fra Canada. Vi er en gjeng på 14 personer som er på tur til Norge nå. Enkelte her har aldri før gått på langrennsski, så det kan bli morsomt, sier Smith fra England. Superlativene spares det ikke på, og selv en kar fra OL-byen Chamonix i Frankrike er strålende fornøyd med fjellområdene i Norge.

Jeg har aldri vært her før, men det er utrolig hyggelige og imøtekommende folk her, samt frisk og god luft. Denne påskesolen her takker vel ingen nei til, sier Blaise Verien som innrømmer at luften av ferske vafler frister såpas at han må forlate intervjuet i noen minutter.

IKKE BARE KAFEDRIFT
Hele påsken er familien Nyhus oppe på Vendalen. Men det ble påskekos selv om det var hektiske dager. Kafeen er oppe fra 10:00 til 17:00, men etter den tid utnytter de muligheten for å gjøre andre ting enn å bare stå bak vaffeljernet.

Jeg vant «fire på rad» de ti siste gangene, sier pappa Ståle på trass til de to i sofaen. Unnskyldningene er mange fra guttene, men en kan med sikkerhet konkludere at familien har konkurranseinstinkt.

På påskeskirennet de to forrige årene var det jeg som vant, sier Paal stolt. Sivert på sin side argumenter flittig i mot, men kryper til slutt til korset.

Ja, vel.. Så har jeg blitt vandt til å tape da, sier han. Tap og vinn med samme sinn er kanskje ikke moralen for familien Nyhus. Men neste år møter de på ny opp ved Vendalsvatnet med kaffe og rykende ferske vafler.

Bildetekst: Paal og Sivert Nyhus betjener kundene på kafeen. Her med de lokale kundene, Iver, Bjørg og Vinja(7) Steig.

På taket: Ståle Nyhus har hatt ansvaret for kafeen siden 1986. Med skue utover Vendalsvatnet er det kanskje ikke rart folk kommer innom på kaffe og bite ti.

Brettkjøring: Paal og Sivert er ute med snøbrett og twin-tip-ski etter stengetid i kafeen. – Utrolig gøy å kjøre på kulene nedover fra Vendalshøgda, sier de.

Fire på rad: Konkurranseinstinktet er til å ta og føle på når Paal og Sivert setter i gang sine faste runder på «Fire på rad».
Turister norske: (f.v) Trond solem og sønnen Einar Solhem(4), Nicolas Kvedalen, Hans og Ruth Ørnulf var noen av de som nøt sola på Vendalen i påska. – Vi kom i dag, så vi har enda ikke fått testa ut skiføre, sier de.

Utenlandsk: Ilena Magder, Alison Smith, Angie McDonald, Blaise Verien og Lindsay Cannon har tatt turen fra andre Canada, France og England. Sammen med ti andre utforska de påske-Norge forrige uke.

Latest from Instagram

Popular articles